Post-X Society breidt uit: veel animo voor nadenken over toekomst

Nederland kan zijn toekomst zelf vormgeven, maar doet dat heel versnipperd. Terwijl er veel animo is om de discussie over grote veranderingen in de samenleving niet over te laten aan overheden en politici.

Dat concludeert Stichting Post-X Society na haar eerste jaar van onderzoek naar manieren om debat over transities te stimuleren. De stichting breidt uit en wordt ‘een platform voor democratische vernieuwers’.

Veel interesse voor nieuw platform

Hoe moeten we omgaan met nieuwe technologie? Wat moeten we doen als de zeespiegel stijgt? Hoe zorgen we dat de democratie meegaat met de tijd? Die grote vragen stellen Nederlanders zich al zó lang, dat de meeste mensen ze laten beantwoorden door overheden en organisaties.

Die doen dat zelden in samenhang. Zij geven geen antwoord op vragen als hoe het met de democratie als geheel gaat, of verliezen draagvlak of democratische legitimering uit het oog.

Om daar verandering in te brengen, is in 2023 Post-X Society opgericht, een stichting die mensen en organisaties oproept zo veel mogelijk met elkaar na te denken over de toekomst. Daar blijkt veel animo voor, ziet oprichter Pieter van Boheemen. ‘De tijd van de grote ideologieën lijkt voorbij. Ook vinden veel mensen dat het iemand anders zijn taak is om na te denken over de toekomst. Toch blijkt er veel interesse voor een nieuw platform, dat mensen en organisaties aanmoedigt de toekomst samen te ontwerpen, in samenhang.’

Waar staat de X voor in Post-X Society?

De X in de naam Post-X Society staat voor elk willekeurig onderwerp waarover je maar kunt discussiëren. Onderwerpen die je achter je wilt laten of wilt bereiken. De stichting heeft er op haar site al een paar staan: post-stress, post-24/7 en zelfs post-hope? Hoe zien die samenlevingen er uit? Hoe komen we daar op een democratische manier? De antwoorden moeten altijd worden besproken in samenhang tot de andere vragen, is het idee. Met speciale aandacht voor het stimuleren van kritisch denken, dialoog, collectieve actie en co-creatie.

Financiers zijn toegeschoten om de stichting te ondersteunen, zodat op 1 oktober twee mensen zich bij directeur Van Boheemen hebben kunnen voegen: debatkenner en communicatieadviseur Arnold Vonk en publieke-sectoradviseur Youssra Jabri. Ook is Bas Bijlsma samenwerkingspartner geworden; hij waarschuwde vorig jaar in de Volkskrant dat we slaapwandelen richting een autocratie.

De komende maanden bouwen zij aan diverse projecten. Zo is er een post-polarisatieproject, wordt gewerkt aan een eerste Democratiemonitor voor Nederland en is er een optimistisch project over hoe de toekomst eruit kan zien waarin mensen, natuur en technologie harmonieus samenleven, Solarpunk Project Sunrise.

Oproep om mee te doen

Van Boheemen roept geïnteresseerden organisaties en burgers op zich aan te sluiten bij het platform. ‘We willen initiatieven met dezelfde doelstellingen verenigen.’ Partners verbinden hun netwerk en activiteiten aan het platform, en dragen zo bij aan kennisuitwisseling, de organisatie van bijeenkomsten en het opzetten van nieuwe projecten.

Ook internationale partners zijn welkom; Post-X Society heeft zich mede om die reden aangesloten in het internationale netwerk van The Humanity Hub in Den Haag.