Polarisatie bespreken in de klas met twee lessen en een game

Polarisatie is overal, ook in de klas. Maar hoe ontstaat dat precies en belangrijker: hoe kom je ervan af? Dat kunnen leerlingen, studenten en hun docenten burgerschap nu leren in twee lessen, en de game Potje Polariseren.

De lessen en de game zijn gratis te downloaden op deze pagina. Ze zijn ontwikkeld door Beeld & Geluid Onderwijs, het Albeda College Rotterdam en Post-X Society, en gefinancierd door SIDN Fonds, dat staat voor een sterk internet voor iedereen.

De lessen zijn bedoeld om docenten burgerschap te helpen uitleggen hoe discussies online en in de maatschappij zo snel kunnen ontsporen. Zo kunnen ze studenten en leerlingen leren teksten en beelden te herkennen die worden gebruikt voor framing.

Ook kunnen ze manipulerende informatie die aanzet tot polarisatie onderscheiden van betrouwbare informatie. Bovendien herkennen ze de technieken die polarisatie versterken.

Potje Polariseren: de game

Na twee lessen is er de game Potje Polariseren om in de klas te spelen. Daarmee kunnen docenten hun studenten of leerlingen actief laten ontdekken hoe polarisatie en framing voorkomt in hun dagelijkse, online leven.

Download hier gratis het lespakket of speel zelf het Potje Polariseren

De lessen en de game zijn in cocreatie ontwikkeld met studenten en docenten van het Albeda College. Bij Beeld & Geluid Onderwijs is veel aandacht voor mediawijsheid op scholen. Deze lessen vormen een mooie aanvulling op het aanbod.

‘Leuke kennismaking met complexe thema’s’

Patricia van Rijswijk, Specialist Nieuwswijsheid bij Beeld & Geluid: ‘Potje Polariseren laat jongeren op een verrassend leuke manier kennismaken met de mechanismen achter online polarisatie en de gevolgen ervan voor de samenleving.’

‘Ik ben dan ook erg blij dat wij door Post-X Society zijn gevraagd voor het ontwikkelen van twee verdiepende lessen die docenten kunnen helpen om complexe thema’s als framing, polarisatie en algoritmes inzichtelijk te maken.’

‘Je leert door polarisatie door er mee te spelen’

‘Leren over polarisatie doe je het beste door er mee te spelen. Vandaar deze game’, zegt Pieter van Boheemen van Stichting Post-X Society. Hij was medeontwikkelaar; hij bracht Albeda College en Beeld & Geluid bij elkaar.

‘Polarisatie heeft iets paradoxaals’, zegt hij. ‘Online tiert het, terwijl we volgens sociologisch onderzoek over heel veel dingen juist hetzelfde denken. In deze lessen leer je waarom dat online niet zo ervaart.’

Meer informatie

Vragen over de lessenreeks, onze samenwerking en een mogelijk vervolg? Stel ze aan Pieter via pieter@postxsociety.org of 06 13 92 79 57.