Samen nieuwe Solarpunk-toekomsten verbeelden

Hoe ontwerp je een onvergetelijke Solarpunk-ervaring? We brachten een unieke groep experts bij elkaar om die vraag te beantwoorden.

Op 31 mei kwam een unieke groep experts en makers bijeen voor de Solarpunk: Project Sunrise-bijeenkomst, een evenement gewijd aan het verkennen en ontwikkelen van ideeën voor een duurzamere toekomst waarin mens, technologie en natuur in harmonie zijn.

De bijeenkomst bracht filosofen, kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en technologen uit verschillende landen samen om hun visies op een solarpunk-wereld te delen.

Het evenement begon met deelnemers die persoonlijke verhalen deelden over hun verbinding met de natuur. Deze varieerden van Marjan Slob’s praktijk van solar chores (het gebruik van energie-intensieve apparaten alleen wanneer zonnepanelen elektriciteit opwekken) tot Tanya Torn Lau’s band met een zelfgekweekte paksoi-plant, en Gaspard Bos’ connectie met de natuur tijdens het werken aan een AI-project om beren te beschermen.

Drie nieuwe ideeën voor de toekomst

De kern van de bijeenkomst richtte zich op het brainstormen over toekomstige solarpunk activiteiten. Drie hoofdideeën kwamen naar voren:

  1. Een Solarpunk-kweekkleding-ceremonie: Een kit voor het kweken van draagbare kledingstukken gemaakt van mycelium, te dragen op een solarpunk-dansevenement. Dit idee combineert spiritualiteit, veerkracht en transformatie.
  2. Gedecentraliseerde Gemeenschapszorg: Een netwerk voor het uitzenden van uitnodigingen voor real-time solarpunk evenementen met behulp van niet-standaard interfaces, met nadruk op radicale gemeenschapszorg en solidariteit.
  3. Stooping en Mothing: Een initiatief om nieuwe woorden en betekenissen te creëren voor solarpunk-praktijken, waarbij de kracht van taal in het vormgeven van onze toekomst wordt benadrukt.

De bijeenkomst identificeerde ook belangrijke onderzoeksvragen voor de solarpunkbeweging, waaronder de behoefte aan nieuwe taal om solarpunk-verhalen te delen en het verkennen van hoe solarpunk ceremonies eruit zouden kunnen zien.

Vervolg

Na afloop werkten deelnemers online samen om nieuwe mogelijkheden om solarpunk ideeën verder te ontwikkelen en te tonen, waaronder de Dutch Design Week en het WHY2025 hacker evenement. Projectleider Pieter van Boheemen verkent de mogelijkheid tot het opzetten van een solarpunk village tijdens het WHY2025 evenement in augustus 2025.

Het evenement toonde de groeiende interesse in solarpunkfilosofieën en het potentieel voor collaboratieve, creatieve benaderingen om een duurzamere en rechtvaardiger wereld te bouwen aan.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie