SIDN Fonds honoreert aanvraag voor Post-Polarization Project

Zijn we echt zo gepolariseerd als we ons online voordoen? Hoe worden we online geframed of beïnvloed? SIDN Fonds heeft onze aanvraag gehonoreerd om meer grip te krijgen op polarisatie.

Post-X Society, Albeda College en het Nationaal Instituut voor Beeld & Geluid hebben een project voorgelegd aan het SIDN Fonds, dat nu is goedgekeurd. Het heeft als doel om negatieve polarisatie tegen te gaan onder jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland (MBO). De instrumenten die worden ontwikkeld moedigen deelnemers aan om te doorgronden hoe ideeën en meningen online worden geselecteerd, geframed en gepresenteerd, en hoe dit polarisatie kan beïnvloeden.

Een andere belangrijk doel van het project is belichten de effecten van algoritmische versterking. Voortbouwend op het rapport “Online Ontspoord” van het Rathenau Instituut, biedt het project inzicht in hoe digitale platforms bepaalde uitingen selecteert. Hiervoor wordt een nieuwe, op AI gebaseerde beoordelingstool ontwikkeld. Er zal ook een social media-simulator ingezet worden, net als bijbehorend workshopmateriaal.

Door het effect van online mechanismen bespreekbaar te maken, beoogt het project het reflectieve vermogen op beïnvloeding en meningsvorming onder jongeren te bevorderen.

Tot slot, beoogt het project om de nieuwe perspectieven en frames te ontwikkelen die positieve dialoog bevorderen: “We zien dat we leven in een tijdperk waarin ons begrip van een “gedeelde werkelijkheid” sterk wordt bepaald door digitale media. Deze media bevatten echter mechanismen die een vertekend beeld kunnen creëren. Via dit initiatief willen we deze manipulaties aan het licht brengen, kritisch denken stimuleren en jongeren in staat stellen om niet alleen online media verstandig te consumeren, maar ook inclusievere en positievere narratieven te creëren. Ons doel komt niet voort uit een verlangen om een “gedeelde werkelijkheid” te herstellen, voor zover die in het pre-digitale tijdperk überhaupt bestond, maar vaardigheden te ontwikkelen waarmee we ons kunnen redden in een post-reality society, door de hybridisering van de online en offline wereld te omarmen en daarom te streven naar een beter publiek debat.”